Inbraakpreventie

Voorkomen van inbraak
Een woninginbraak heeft een grote impact op het gevoel van veiligheid van de bewoners. Hoewel het aantal woninginbraken landelijk daalt, wordt er in Nederland per dag gemiddeld 200 keer ingebroken. Volgens de Rijksoverheid is één op de vier woninginbraken makkelijk te voorkomen door het de inbreker moeilijk te maken.

Methoden en tips
Inbrekers maken gebruik van verschillende methoden om in te breken. Wij noemen u een aantal manieren die inbruikers toepassen en de tips om te voorkomen dat de inbraakpoging slaagt. 

 1. Deur openen door ‘hengelen’ via de brievenbus
  Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken.

  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Plaats eventueel een kap over uw brievenbus zodat niemand via de brievenbus binnen kan komen.

 2. Gaatje boren om raam of deur te openen
  Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen.

  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen kunt u het beste altijd, nadat u deuren en ramen op slot heeft gedaan, de sleutel uit het slot halen en opbergen.

 3. Babbeltruc
  Inbrekers kunnen aanbellen met een smoesje en zo uw huis binnenkomen. Dit heet een babbeltruc. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur!

  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs te vragen. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Eventueel kunt u een spionnetje (kijkgaatje) in de deur laten maken of een kierstandhouder monteren. U kunt hiermee de deur op een kier houden als u een onbekende bezoeker om een identiteitsbewijs vraagt. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen.

 4. Insluipen
  Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was.

  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als u ramen open wilt laten staan.

 5. Flipperen om deur te openen
  Inbrekers kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot - de 'dagschoot' – indrukken en openen. Deze manier van inbreken wordt flipperen genoemd.

  Tip: om dit bij uw woning te voorkomen kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Ook kunt u een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren.

Hoe kan ik de kans op een inbraak verkleinen?

 1. Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen.

 2. Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos). Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.

 3. Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.

 4. Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.

 5. Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar binnen te klimmen.

 6. Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er ‘bewoond’ uitziet (geen post achter de voordeur, af en toe gordijnen openen en sluiten, met een lichtschakelaar het licht aan laten gaan).

(Bron: www.politie.nl)