Sociale huur

Zoekt u een huurwoning?

Inschrijven

De gezamenlijke woningcorporaties in Velsen, Velison Wonen, Woningbedrijf Velsen en Brederode Wonen bieden hun huurwoningen aan via het woonruimteverdeelsysteem
www.woneninvelsen.nl

Woning zoeken? Inkomen invullen!

Heeft u met uw inkomen recht op huurtoeslag? En gaat u verhuizen? Dan kunt u alleen woningen tot een bepaalde huurprijs huren. Dat heet ‘passend toewijzen’. Passend toewijzen geldt sinds 1 januari 2016 voor iedereen die een huurovereenkomst tekent en huurtoeslag kan aanvragen. Wat betekent deze regel voor u?

Passend toewijzen betekent dat de huurprijs voor de woning moet passen bij uw inkomen en de grootte van uw huishouden. De samenstelling van uw huishouden en het inkomen bepalen voor welke woningen u in aanmerking komt. Dit geldt voor woningen met een huur onder de toeslaggrens. De overheid wil hiermee voorkomen dat huurders snel in betalingsproblemen komen en dat het bedrag dat het Rijk moet uitgeven aan huurtoeslag te hoog oploopt.

Wat betekent dit nu precies?

Er zijn twee grenzen als het gaat om de huurprijs. Dat is maximaal € 592,55 als u alleen of met zijn tweeën bent. Bestaat uw huishouden uit drie of meer personen dan kunt u een woning met een maximale huurprijs van € 635,05 huren. Dit geldt alleen als u op basis van uw inkomen huurtoeslag aan kunt vragen (zie de tabel hieronder). Inwonende kinderen tellen wel mee bij het aantal personen per huishouden, maar niet bij de berekening van het inkomen. Het maakt geen verschil of de kinderen al volwassen zijn of niet.
Verhuist u niet of heeft u een hoger inkomen? Dan verandert er voor u niets.

Inkomen actueel houden

Het is belangrijk dat u uw inkomensgegevens bijwerkt en actueel houdt op uw persoonlijke pagina in Wonen in Velsen. Alleen zo kunnen wij u een passend woningaanbod tonen en bent u zeker dat u op de juiste woningen reageert. Op uw persoonlijke pagina ziet u een overzicht van de woningen waarvoor u in aanmerking komt. Dit overzicht kan afwijken van het totale aanbod dat u op de website kunt zien.

Passend toewijzen in cijfers (2016)

Aantal personen

  Maximaal inkomen per jaar

  Maximale huurprijs

Een persoon  €  22.200  € 592,55
Twee personen  €  30.150  € 592,55
Drie personen of meer  €  30.150  € 635,05

 

Jonger dan 23 jaar: Er gelden dezelfde grenzen als voor huurders ouder dan 23 jaar. Houd er wel rekening mee dat er bij een huur hoger van € 414,02 geen recht is op huurtoeslag!
Zorgindicatie: Ook bij een zorgindicatie, gelden deze regels voor passend toewijzen.

Betaalbaarheidsmeter

Met de betaalbaarheidsmeter kunt u snel nagaan (in ongeveer 2 minuten) of de huur van de woning die u op het oog heeft in uw budget past. Kunt u de huur straks gemakkelijk betalen, is het nodig om te bezuinigen op andere uitgaven, of kunt u beter kiezen voor een andere woning? De betaalbaarheidsmeter helpt u bij het maken van een bewuste, verantwoorde keus. Klik hier om de betaalbaarheidsmeter te gebruiken.

Huren bij de buren

Inwoners van de regio Velsen mogen ook reageren op woningen in de regio Zuid-Kennemerland. Woont u in de regio Velsen en wilt u in aanmerking komen voor een woning in Zuid-Kennemerland, dan kunt u terecht op www.mijnwoonservice.nl.

Afbeelding

Homburgstraat 54rood

IJmuiden-Noord

Bovenwoning

€ 398,33 p/m

Afbeelding

Van Saelenplantsoen 4

Velsen-Noord

Eengezinswoning

€ 534,61 p/m