Eigen huurwoning kopen

Als u huurder bent van een woning die onderdeel is van het complex De Kruisbeek in Velsen-Noord, Pen-Dorp in Velsen-Noord of de Witte Toren in Velserbroek, dan heeft u de mogelijkheid om uw woning van Velison Wonen te kopen. De huurders van een voor verkoop aangewezen woning, worden hier over geïnformeerd. Wilt u weten of u uw huidige huurwoning kunt kopen, neem dan contact met ons op.

 De keuze is aan u
Gelet op de huidige huurprijzen en de lage hypotheekrente, kan kopen voor veel huurders een goed alternatief zijn. Of dit ook voor u het geval is, hangt af van uw situatie. Uiteraard blijft het kopen van een woning een persoonlijke beslissing die u niet zomaar neemt. Bij het kopen van een woning komt nu eenmaal het nodige kijken. Zo biedt een koopwoning de nodige vrijheid, maar u bent tegelijkertijd verantwoordelijk voor het onderhoud. Wilt u weten of een koopwoning iets voor u is? Bekijk hieronder een aantal voor- en nadelen van een koopwoning.

De voordelen

 • U bouwt bezit (vermogen) op.
 • U bent baas in eigen huis. Als eigenaar bepaalt u zelf wat u in uw woning wilt veranderen en verbeteren.
 • Verbeteringen kunnen bovendien een positieve invloed hebben op de waarde van uw woning.
 • U investeert in eigen bezit. Verbeteringen, aanpassingen en meerwerk kunt u wellicht mee financieren.
 • Kopen is op de lange duur voordeliger. Huren blijven stijgen terwijl bij kopen de maandlasten over het algemeen stabiel zijn en in de meeste gevallen van te voren goed zijn te berekenen.
 • De hypotheekrente is aftrekbaar van de belasting. De afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten t.b.v. de hypotheek zijn eenmalig aftrekbaar van de belasting.
 • De rente is momenteel laag. Door de rente voor een bepaalde periode vast te leggen kunt u langer van deze lage rente profiteren.

De nadelen

 • U bent minder flexibel. Bij een huurwoning kunt u per maand de huur opzeggen. Een koopwoning moet u eerst verkopen. Dat kan snel gaan, maar het kan ook tegenvallen en er komt meer bij kijken dan bij het opzeggen van een huurhuis.
 • U heeft als huiseigenaar bijkomende kosten zoals Onroerende Zaak Belasting.
 • Het onderhoud van de woning is voor uw eigen rekening.
 • U bent als eigenaar van uw woning zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van uw woning.

Stappenplan
Als u geïnteresseerd bent in het kopen van uw huurwoning, dan is het belangrijk om eerst te bepalen wat u aan een woning kunt uitgeven. Hiervoor kunt u een financieel adviseur of uw bank raadplegen. Er zijn ook websites waar u kunt berekenen hoeveel u kunt lenen. U hoeft hiervoor alleen uw inkomen in te vullen. Bijvoorbeeld op de website van www.eigenhuis.nl.

Als u weet wat u kunt lenen, kunt u contact opnemen met onze verkoopmakelaar voor een oriënterend gesprek. Hierna wordt een afspraak gemaakt om uw woning te taxeren. Nadat u een prijsaanbieding van Velison Wonen hebt ontvangen, kunt u beslissen of u hiermee akkoord gaat.

Als u het eens bent met de vraagprijs, dan tekent u samen met Velison Wonen een koopovereenkomst. Dit is een bindende overeenkomst waaraan beide partijen zich moeten houden. U hebt een wettelijke bedenktijd van drie dagen. In deze bedenktijd mag u nog van de koop afzien.
Na het tekenen van de koopovereenkomst gaat u de financiering rondmaken. Als deze rond is wordt de leveringsakte getekend. Na betaling van de koopsom en de inschrijving van de transportakte bij het kadaster, bent u de eigenaar van de woning.

Wilt u graag kopen?
Overweegt u serieus uw huurwoning te kopen en is dit ook een mogelijkheid? Neem dan contact op met de verkoopmakelaar van Velison Wonen. We plannen dan een afspraak en begeleiden u vervolgens gedurende het gehele traject.