Achterpaden

Project Slimme Stegen

Velison Wonen gaat de komende jaren veel doen aan het verbeteren van de achterpaden. Op 23 maart 2022 zijn de eerste drie opgeknapte achterpaden aan de Meerweidenlaan in Velsen-Noord feestelijk in gebruik genomen.

Veiligere buurt

Jurjen Bergstra was namens Velison Wonen de eerste projectleider van het project ‘Slimme Stegen’. Jurjen: “Een goed onderhouden achterpad draagt bij aan een veiligere buurt. Veel achterpaden zijn inmiddels aan een opknapbeurt toe. De komende jaren gaan we daarom de kwaliteit van de achterpaden van verschillende wooncomplexen verbeteren. Velison Wonen is hiervoor een meerjarige samenwerking aangegaan met twee ervaren hoveniersbedrijven, De Bie Groen en Compeer Infra.”

Klimaatbestendig en duurzaam

“Het gaat niet alleen om een mooiere uitstraling”, vertelt Jurjen, “met de aanpak van de paden verbeteren we ook de klimaatbestendigheid. De afgelopen jaren is de heftigheid van regenbuien behoorlijk toegenomen. We moeten ons gaan aanpassen aan extremere weeromstandigheden door klimaatverandering. Daarom passen we slimme oplossingen toe die de wateroverlast na een stevige regenbui tegengaan. Je moet dan denken aan extra groenstroken en kolken tussen de tegels voor de afvoer van regenwater. Het water kan zo beter de grond inlopen. Waar mogelijk hergebruiken we materialen, zoals de tegels. Die zijn nog prima en kunnen nadat ze schoongemaakt zijn gewoon opnieuw worden gebruikt. ”  

Stegen netjes houden

Jurjen: “De stegen worden na de opknapbeurt een stuk aantrekkelijker en prettiger om doorheen te lopen.  We moeten er vervolgens  samen met bewoners voor zorgen dat de achterpaden netjes en veilig blijven, bijvoorbeeld door regelmatig het onkruid weg te halen.”

 

Lees meer
Aanpak verbeteren achterpad
Wie is verantwoordelijk voor onderhoud achterpad?
Het onkruidvrij houden van het zij- en achterpad Het onderhouden van mijn schutting Achterpad is een vluchtweg Tuintips