Groene tuin

Werkt u mee aan een klimaatbestendige tuin?

Iedere dag merken we de gevolgen van de klimaatverandering. De laatste jaren hebben we te maken gehad met extreme regen maar ook grotere periodes van droogte en hogere temperaturen. Zo zaten we dit jaar in februari al op de terrassen in het zonnetje, maar stonden de tuinen in maart blank van de vele regen. Dat heeft gevolgen voor onze leefomgeving. Regelmatig staan poorten en straten blank en kan het overtollige water niet zijn weg vinden. Een van de oorzaken zijn “grijze tuinen”, die volledig bestraat zijn.

Alle beetjes helpen

Ook u kunt helpen om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken door meer groen in uw tuin toe te passen. Door middel van enkele simpele aanpassingen zorgt u ervoor dat het water een weg kan vinden tot in de grond. Vooral bij extreme regen is dat erg belangrijk. Een ander voordeel is dat groen koelte brengt bij hitte. In stedelijke gebieden met weinig groen is het vaak een paar graden warmer in de zomer.

Tips

Planten houden de tuin koel en aangenaam. Enkele tips die makkelijk toepasbaar zijn:
• Groen in de tuin of plant enkele struiken: leg een groenstrook met gras aan de zijkant van de tuin aan.
• Regenton: het water wordt opgevangen als het regent, wat het riool ontlast en tegelijkertijd is er een watervoorraad voor de drogere perioden.
• Lichtgekleurde bestrating: om te voorkomen dat het terras heet wordt.  Grijze en zwarte tegels zijn in de mode, maar heeft als nadeel dat het
zomers heel heet kan worden, waardoor de temperatuur stijgt.
• Gras of kunstgras: dit laatste heeft geen water nodig en er hoeft niet meer gemaaid te worden. Voordeel is dat water ter plekke door kunstgras de grond in zakt.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden