Vocht en ventilatie

Vochtproblemen in huis zoals schimmelgroei op wand- en plafondoppervlakken ontstaan niet vanzelf. De oorzaak is altijd een te hoge vochtigheid. Dit kan ontstaan door verschillende factoren zoals een zuinig stookgedrag en/of onvoldoende ventilatie.

Een vochtprobleem in je woning kun je vaak zelf tegengaan door de kamers goed te verwarmen en op de juiste manier te ventileren. Door  je huis goed te verwarmen en ventileren kun je  vochtproblemen voorkomen.

Waarom je kamers goed verwarmen?

De meeste vochtproblemen ontstaan vlak voor en in de winterperiode bij lage buitentemperaturen. Als de kamers en andere ruimtes in huis goed worden verwarmd, blijven de wanden en plafonds voldoende op temperatuur. Hierdoor heb je minder kans op vochtproblemen.

Energiezuinigheid

Ben je extreem energiezuinig en verwarm je weinig? Dan vergroot je juist de kans op vochtproblemen in je woning. Een extreem zuinig stookgedrag leidt tot lage temperaturen van wanden en plafond, waardoor de relatieve vochtigheid daar te hoog wordt en schimmel kan ontstaan. Naast vochtproblemen krijg je ook comfortklachten.

Verwarmen en ventileren

Energiezuinig zijn door de ventilatie dicht te zetten is niet goed. De ruimte wordt wel snel warm, maar het vocht blijft binnen. En andersom geldt het ook: te veel ventileren mag er niet toe leiden dat de temperatuur in de ruimte te laag wordt. Door voldoende te ventileren en voldoende te verwarmen zorg je dat het binnen gezond en comfortabel blijft zonder schimmelvorming.

Wat is de goede temperatuur per ruimte?

In de tabel hieronder staat voor iedere ruimte in je woning de minimale en gewenste ruimtetemperatuur. Belangrijk is dat de minimale temperaturen gehaald worden, ook als die ruimten worden geventileerd. Is het buiten kouder dan 15 °C, dan moet je het vertrek bijverwarmen. Je mag in deze situatie niet de ventilatie van het vertrek verminderen door het sluiten van het ventilatierooster of het dichtdoen van het klepraam

Voor elke ruimte in huis de goede temperatuur

Vertrek

Minimale ruimtemperatuur (graden Celsius)

Gewenste ruimtetemperatuur (graden Celsius)

Woonkamer 15 18 a 19
Open keuken 15 18 a 19
Gesloten keuken 15 17 a 18
Hal 15 16 a 17
Slaapkamers 15 15
Slaapkamer /studeerkamer 15 17 a 18
Badkamer / douceruimte 15 18 a 20

 

De minimale ruimtetemperatuur moet je aanhouden:

  • 's nachts tijdens het slapen
  • bij afwezigheid overdag of in het weekend
  • tijdens vakantie in de winterperiode

De gewenste temperatuur moet je aanhouden bij verblijf van een of meerdere personen in jouw woning.

Waarom ventileren?

Ventileren betekent dat vochtige binnenlucht vervangen en afgevoerd wordt door schone en drogere buitenlucht. Vroeger ging dat bijna vanzelf; de frisse lucht kwam via kieren en spleten het huis binnen. In modernere woningen moet je er zelf op letten dat je jouw woning goed ventileert. Daarvoor gebruik je de roosters, klepramen en het afzuigsysteem. Een goede ventilatie van ruimten is vooral van belang tijdens een koude winterperiode.

Ventilatie van de ruimte, dat komt heel precies!

Een goede ventilatie van de ruimte luistert nauw, met name in een koude winterperiode. Het is echt nodig voor een gezonde luchtkwaliteit. Door ventilatie kan de temperatuur in de kamer lager worden dan 15 °C. In dat geval moet het vertrek worden bij verwarmd. Dus: Langdurig ventileren van een onverwarmd vertrek tijdens een koude winterperiode heeft een averechts effect: de temperatuur op de wand of op het plafond wordt te laag, waardoor de kans op vochtproblemen juist toeneemt.

Wanneer moet je ventileren?

Je moet vooral ventileren als je in een ruimte bent, kookt of doucht. Mensen en grote huisdieren (honden, katten) produceren veel vocht en vormen dus vochtbronnen. Het is belangrijk dat dit vocht tijdens jouw verblijf in een ruimte goed wordt afgevoerd door deze te ventileren. Het omgekeerde geldt ook: als je niet thuis bent, hoef je  minder te ventileren.

Mechanische ventilatie

Als jouw woning is voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem is het belangrijk dat je:

  • zorgt dat de stekker van de ventilator in de daarvoor bestemde wandcontactdoos zit. Doe  dit vooral als je als nieuwe huurder de woning betrekt;
  • de mechanische ventilatie nooit uitzet. Met de schakelaar (meestal in de keuken of badkamer) kun je een lage of hoge ventilatiestand kiezen;
  • tijdens het koken, wassen of douchen de schakelaar op de hoogste stand zet. Anders blijft de waterdamp hangen en ontstaat condens. Laat deze hoogstand aan tot 30 minuten na het koken/douchen.

Nog enkele makkelijke manieren voor minder vocht in huis

  • Droog condens aan de binnenkant van je ramen met een doek.
  • Beperk het douchen per gezin tot een douchebelasting van hooguit 60 minuten per etmaal. Ieder persoon uit een gezin van totaal 5 personen mag ieder dag maximaal 12 minuten onder de douche staan. Het liefst wordt er maximaal 5 minuten per persoon gedoucht.
  • Droog na het douchen de wandtegels met een wisser.
  • Droog wasgoed bij voorkeur buiten.
  • Droog wasgoed binnen bij voorkeur met een condensdroger als het niet anders kan in een apart geventileerde ruimte.
  • Vermijd langdurige kookactiviteiten met veel water.
  • Zorg voor een aanvullende ventilatie als je veel mensen in huis hebt, zet klepramen open, zet de ventilatieafvoer in de hoogstand en zet eventueel ook een draairaam op een kier.
  • Laat de mechanische ventilatie altijd aan staanop de laagste stand en laat altijd de roosters/klepramen als je weg bent een klein beetje open staan.
  • Zet de kamerthermostaat overdag op 20-21 °C en ’s nachts minimaal op 15 °C.
  • Zorg dat de temperatuur in alle vertrekken boven de 15 °C blijft.