Betaalbaarheidsmeter

Kunt u uw nieuwe huurwoning zonder problemen betalen?

Woonlasten zijn een belangrijke uitgavenpost in een huishouden. Het is een vaste last en vaak de hoogste post. Een te hoge woonlast in verhouding tot het inkomen kan daarom al snel leiden tot financiële problemen.

Betaalbaarheidsmeter

Met de betaalbaarheidsmeter kunt u snel nagaan (in ongeveer 2 minuten) of de huur van de woning die u op het oog heeft in uw budget past. Kunt u de huur straks gemakkelijk betalen, is het nodig om te bezuinigen op andere uitgaven, of kunt u beter kiezen voor een andere woning? De betaalbaarheidsmeter helpt u bij het maken van een bewuste, verantwoorde keus.

Hoe werkt het?

Tijdens het doorlopen van de zeven vragen van de betaalbaarheidsmeter vult u gegevens in over de woning, uw huishoudsituatie en uw huishoudinkomsten. De betaalbaarheidsmeter geeft vervolgens aan of de nieuwe huur makkelijk of maar net in uw budget past. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor de betaalbaarheidsmeter. Ze worden niet opgeslagen. 

Voor u begint

Het is handig om van te voren onderstaande gegevens op te zoeken.

  • Rekenhuur: Zoek op WoneninVelsen wat de rekenhuur is van de woning waar u naartoe wilt verhuizen.  De rekenhuur vindt u bij de details van de advertentie van de woning op WoneninVelsen. De rekenhuur is de netto huur plus bepaalde servicekosten. Als er geen rekenhuur vermeld staat kunt u de netto huur gebruiken voor de berekening.
  • Energielabel: Zoek het energielabel van de woning op. Klik hiervoor in de advertentie van de woning en vervolgens op het tabblad 'kenmerken'. Daar ziet u het energielabel van de woning staan. 
  • Inkomen:Ga na wat het inkomen is van alle leden van uw huishouden. Dus ook het inkomen van uw partner, kinderen ouder dan 18 jaar en eventuele andere huisgenoten die meeverhuizen. Het inkomen kunt u op twee manieren vinden. Kies wat u het makkelijkst vindt:
  1. Het gezamenlijke verzamelinkomen (jaarbedrag): dat vindt u op de inkomensverklaring van de belastingdienst of op de laatste belastingaangiftes van u en uw huisgenoten. Tel deze inkomens bij elkaar op. Rond deze bedragen af op hele euro’s.
  2. Het gezamenlijke netto maandinkomen. Tel hiervoor de netto bedragen van de loonstroken van u en van uw huisgenoten van boven de 18 jaar op. Rond deze bedragen af op hele euro’s.