Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Burgemeester Dales reikt eerste Meterkastkaart Brandveilig Wonen uit in De Hofstede

Burgemeester Dales reikt eerste Meterkastkaart Brandveilig Wonen uit in De Hofstede

Leestijd: 2 min

Brandpreventiemiddag voor ouderen in De Hofstede

 

Maandag 7 oktober organiseerde woningcorporatie Velison Wonen een voorlichtingsmiddag over brandveilig wonen voor de bewoners van zorgcentrum De Hofstede. Burgemeester Dales reikte in het kader van Week van de Veiligheid een Meterkastkaart met brandveiligheid tips uit. Maurice Kauffman van brandweer Kennemerland gaf een presentatie over brandveilig wonen.

Veel ongelukken gebeuren thuis

Als het over veiligheid gaat, denken we in eerste instantie aan veiligheid op straat en aan criminaliteit, vertelde burgemeester Dales. Toch gebeuren de meeste ongelukken juist in huis, ook als het om brand gaat. Burgemeester Dales adviseerde de aanwezige bewoners dan ook om de Meterkastkaart met tips over brandveilig wonen niet direct in de meterkast te hangen, maar de adviezen eerst eens rustig door te lezen.

Meterkastkaart

De belangstelling voor de brandpreventiemiddag was groot. Ruim 80 bewoners lieten zich graag  informeren over wat zij zelf kunnen doen aan brandveiligheid. Ouderen wonen steeds langer zelfstandig en zijn bij het uitbreken van brand een kwetsbare groep. Speciaal voor deze doelgroep ontwikkelde Velison Wonen samen met de brandweer een Meterkastkaart. Met de Meterkastkaart en de voorlichting door de brandweer wil de woningcorporatie bijdragen aan een grotere bewustwording bij bewoners over brandveiligheid. Zelf kunnen bewoners veel doen om zo brandveilig mogelijk te wonen.

Top drie: Roken, koken en elektrische apparaten

De meeste woningbranden ontstaan door roken, koken en elektrische apparaten. Maurice Kauffman van brandweer Kennemerland, toonde aan de hand van foto’s en korte filmfragmenten voorbeelden van alledaagse situaties. Veel brandgevaarlijke situaties kunnen gelukkig worden voorkomen met de adviezen van de brandweer. De bewoners van De Hofstede reageerden na afloop van de voorlichtingsmiddag enthousiast. “Voortaan sluit ik alle binnendeuren als ik ga slapen, vertelt een bewoonster, “in geval van brand in mijn huis houden de deuren de rook tegen en heb ik meer tijd om veilig te vluchten”.