Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Onverwachte ontdekking onder achterpad Meerweidenlaan

Onverwachte ontdekking onder achterpad Meerweidenlaan

Leestijd: 2 min

 

Tijdens de werkzaamheden in het kader van het project Slimme Stegen van Velison Wonen deden medewerkers van De Bie Groen afgelopen december een onverwachte (her)ontdekking. Bij graafwerkzaamheden aan het achterpad van de woningen aan de Meerweidenlaan in Velsen-Noord stuitten zij op de resten van een tramremise (een plek waar de stoomtrams konden worden gestald) uit 1895.

Bij graafwerkzaamheden ontdekten de medewerkers van De Bie vanaf 70 centimeter diepte een betonplaat. Om toch af te kunnen wateren in de ondergrond, was het idee om daar gaten in te boren. Na 50 centimeter geboord te hebben in het harde beton, is het boren gestaakt. Er was geen doorkomen aan.

Stroomtramlijn Haarlem-Alkmaar

Een bewoner vertelde later dat hier vroeger een remise gelegen was. De tramremise was van 1895 tot 1924 de officiĆ«le halteplaats van de stoomtramlijn Haarlem-Beverwijk, een lijn die later werd doorgetrokken tot Alkmaar. De tramlijn raakte in 1924 buiten gebruik, maar de remise zelf werd tot woonhuis verbouwd en is later afgebroken ten behoeve van woningbouw.   

Andere oplossing voor afwatering

Om de werkzaamheden aan de achterpaden in het  kader van project Slimme Stegen niet te vertragen is besloten om niet verder te boren, maar bij deze steeg af te wateren naar de binnentuin en met extra groen dat wordt aangelegd.