Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Studenten Nova College inspecteren huurwoning Velison Wonen

Studenten Nova College inspecteren huurwoning Velison Wonen

Leestijd: 2 min

 

Op dinsdagmiddag 28 mei verruilden 19 derde klas leerlingen Bouwkunde van het Nova College uit Beverwijk de schoolbanken voor de echte praktijk. In een lege huurwoning van Velison Wonen voerden zij een technische woningopname uit. Een belangrijke opdracht, die deel uitmaakt van het examen volgend jaar.

De kleine huiskamer van woning in de Van Speykstraat is helemaal gevuld als de groep studenten zich verzamelt om de  laatste instructies van de docenten te ontvangen. Als de opdracht helemaal duidelijk is, verspreiden ze zich gewapend met pen en checklist door het huis. Alle technische details over het onderhoud van de woning worden genoteerd; isolatie, metselwerk, schilderwerk, vloeren en plafonds, de afwerking van deuren en ramen, maar ook het aantal stopcontacten. Docent Judith de Braij is met twee collega’s aanwezig om de studenten te begeleiden. Zij legt uit dat de leerlingen nadat zij de woning in kaart hebben gebracht, een planning moeten maken voor het onderhoud van de woning; welk onderhoud moet de komende jaren aan de woning gebeuren en hoeveel gaat dat kosten? Om dit goed te kunnen berekenen, is het belangrijk dat de leerlingen de woning van top tot teen bekijken én technische informatie over de woning verzamelen.  

Lars meet het aanrechtblad in de keuken op. Hij is niet eerder in een huurwoning geweest, vertelt hij. Na zijn opleiding wil hij de bouw in, net als zijn vader. Het werk van woningcorporaties kent hij eigenlijk niet. Hij heeft nog nooit iets met een woningcorporatie te maken gehad en op school wordt er weinig informatie over gegeven, zegt hij. Ook voor Ab en Melissa is het de eerste keer  dat zij in contact komen met het werk van een corporatie. Of zij een carrière in de volkshuisvesting voor zich zien? Waarschijnlijk niet, denken ze zelf. Na deze opleiding willen zij nog doorstuderen. Ab wil graag makelaar worden en Melissa wil net als haar klasgenoot Lars in de bouw gaan werken.

Een loopbaan bij een woningcorporatie hebben deze studenten niet voor ogen. Toch is er in de woningcorporatiesector voor goed opgeleide bouwkundigen een goede toekomst met interessant en afwisselend werk weggelegd!