Eenmalige huurverlaging 2021

Publicatiedatum: 19-01-2021

 

Eenmalige huurverlaging 2021

Goed nieuws voor veel huurders. In 2021 hebben huurders van een sociale huurwoning van een corporatie met een hoge huur en een laag inkomen recht op een eenmalige huurverlaging. Of u in aanmerking komt voor deze huurverlaging hangt af van uw inkomen en de hoogte van uw netto huur.

Infographic: Hoe werkt de eenmalige huurverlaging?

Voorwaarden voor huurverlaging

Of u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging in 2021 hangt af van uw huur, uw (gezamenlijk) belastbaar inkomen en de samenstelling van uw huishouden. Als u in aanmerking komt, dan krijgt u uiterlijk 31 maart 2021 bericht van Velison Wonen. U hoeft zelf niets te doen. Wij controleren van te voren of u aan alle voorwaarden voldoet. Of u met uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel mensen u in huis woont, horen wij van de Belastingdienst. Hoeveel huurverlaging u precies krijgt, hangt af van de hoogte van uw netto huur. In onderstaande tabel kunt u zien welke bedragen er voor de huurverlaging worden gehanteerd. De netto huur is de huur zonder servicekosten.

Klik op de tabel om te vergroten
 

Waarom een eenmalige huurverlaging?

De meeste huurders in een sociale huurwoning betalen een huurprijs die past bij hun inkomen. Velison Wonen houdt daar bij het toewijzen van woningen al rekening mee. Toch kan het voorkomen dat uw netto huur te hoog is voor uw inkomen. Bijvoorbeeld omdat uw inkomen is gedaald. Met de eenmalige huurverlaging in 2021 kunnen wij dat recht zetten. 

Voldoet u aan de voorwaarden? U krijgt automatisch bericht van ons

Komt u in aanmerking voor huurverlaging dan laten wij u dat uiterlijk 31 maart 2021 weten. U hoeft zelf niets te doen. Wij controleren of u aan alle voorwaarden voldoet. Via de Belastingdienst krijgen wij te horen hoe hoog het inkomen van uw huishouden in 2019 is en uit hoeveel personen uw huishouden bestaat. Hoeveel huurverlaging u krijgt, hangt af van de hoogte van uw netto huurprijs. Dat is de huurprijs zonder servicekosten.

Is uw inkomen in 2020 gedaald?

Het kan zijn dat uw inkomen in 2020 lager is dan in 2019 en dat u met uw inkomen in 2019 nog niet aan de voorwaarden voor huurverlaging voldeed maar met uw lagere inkomen in 2020 wel. Dan krijgt u niet automatisch bericht over huurverlaging. U kunt het dan zelf bij ons aanvragen. Dus heeft u op 31 maart 2021 geen bericht ontvangen dan kunt u zelf een aanvraag bij ons doen. Via het formulier verzoek eenmalige huurverlaging kunt u de aanvraag bij ons indienen. 

Heeft huurverlaging invloed op de huurtoeslag?

De huurtoeslag is afhankelijk van inkomen, samenstelling huishouden en de hoogte van de huur. Dus als de huur lager wordt kan ook de huurtoeslag lager worden. Wij geven uw nieuwe (verlaagde) huur door aan de Belastingdienst. Uw huurtoeslag wordt dan eventueel aangepast. U kunt via Belastingdienst/toeslagen nagaan wat u aan huurtoeslag ontvangt als de huurverlaging ingaat. 

Wanneer gaat de huurverlaging in?

Op de eerste dag van de 2e maand na de datum van het voorstel. Als uw verzoek tot verlaging bijvoorbeeld in april wordt goedgekeurd, gaat de huurverlaging per 1 juni 2021 in. U krijgt in 2021 geen jaarlijkse huurverhoging op 1 juli.

 

 

 

 

 

Deel deze pagina