Waarom betaal ik een andere huurprijs dan mijn buren?

 

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het verschillen van de huurprijs van vergelijkbare woningen. De vier meest voorkomende oorzaken: 

Woningwaardering

De woningen zijn misschien toch niet helemaal hetzelfde. De ene woning heeft misschien betere isolatie of net wat meer woonruimte. Of de ene woning heeft een cv-ketel en de andere niet. Dit nemen we mee bij het bepalen van de huurprijs. Dit noemen we de woningwaardering die we uitdrukken in woningwaarderingspunten.

Woonduur

Uw buren wonen al langer in de woning. Vroeger waren de huren lager. Dus uw buren begonnen toen met een lagere huurprijs. In de tussentijd steeg de waarde en/of de kwaliteit van de woning. Wij passen (naast de jaarlijkse huurverhoging) de huur pas aan op het moment dat een huurder verhuist. 

Inkomensafhankelijke huurverhoging

In de afgelopen jaren hebben we de huren afhankelijk van het inkomen extra verhoogd. Dit is de zogenaamde inkomensafhankelijke huurverhoging. Als uw buren een lager inkomen hebben dan hebben ze daardoor  minder huurverhoging gekregen en betalen ze nu een lagere huur.

Passend toewijzen

Om woningen beschikbaar te houden voor onze doelgroepen bieden we onze woningen soms met lagere huren aan zodat bewoners gebruik kunnen maken van de huurtoeslag. Door de jaarlijkse huurverhogingen kan de huur van de oude bewoner ook hoger zijn dan de huur van de nieuwe bewoner. Dit is het zogenaamde passend toewijzen.