Wat kan ik zelf doen voor een klimaatbestendige tuin?

 

Iedere dag merken we de gevolgen van de klimaatverandering. De laatste jaren hebben we te maken gehad met extreme regen maar ook grotere periodes van droogte en hogere temperaturen. Dat heeft gevolgen voor onze leefomgeving. Regelmatig staan poorten en straten blank en kan het overtollige water niet zijn weg vinden. Een van de oorzaken zijn “grijze tuinen”, die volledig bestraat zijn.

U kunt helpen met een groenere tuin

Ook u kunt helpen om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken door meer groen in uw tuin toe te passen. Door middel van enkele simpele aanpassingen zorgt u ervoor dat het water een weg kan vinden tot in de grond. Vooral bij extreme regen is dat erg belangrijk. Een ander voordeel is dat groen koelte brengt bij hitte. In stedelijke gebieden met weinig groen is het vaak een paar graden warmer in de zomer.

 

 

 

Door een deel van uw tuintegels te vervangen door groen, zorgt u ervoor dat het water in uw tuin makkelijker de grond inloopt. Er stroomt dan veel minder water naar het achterpad. Ziet u op tegen het onderhoud van planten in uw tuin? Een stukje kunstgras, grind of bodembedekker laten ook water door en hoeven niet gemaaid te worden.