Huurdersraad

De Huurdersraad komt op voor de belangen van de huurders van Velison Wonen. De raad overlegt met Velison Wonen over beleid dat alle huurders en woningzoekenden in ons werkgebied aangaat. Dat is direct het grote verschil met een bewonerscommissie. Een bewonerscommissie houdt zich  alleen bezig met de belangen van huurders in het eigen complex. 

De Huurdersraad overlegt met Velison over veel zaken. Denk aan onderwerpen als huurbeleid, leefbaarheid, onderhoudsbeleid en de prestatieafspraken met de gemeente. In de meeste gevallen heeft de Huurdersraad het recht om advies te geven, maar in enkele gevallen geldt een instemmingsrecht.

Wil je meedoen in de Huurdersraad?

De Huurdersraad behartigt het algemeen belang van de huurders op beleidsmatig niveau. Heb je interesse om deel uit te maken van de Huurdersraad? Dan kun je contact opnemen met het secretariaat (Mevrouw E. Otter) voor meer informatie.

Huurdersraad

Veel gevraagd over Huurdersraad

Wat is een Huurdersraad?

Algemeen

De Huurdersraad behartigt de belangen van de huurders van Velison Wonen. Alle beleidsmatige onderwerpen en acties die Velison Wonen uitvoert of wil gaan uitvoeren, zijn onderwerpen waar de Huurdersraad een stem in heeft. Denk aan onderwerpen als huurbeleid, leefbaarheid, onderhoudsbeleid en de prestatieafspraken met de gemeente. Meestal heeft de Huurdersraad het recht om advies te geven. In enkele gevallen heeft de raad een instemmingsrecht.

Wil je meer informatie over de Huurdersraad? Neem dan contact op met de Huurdersraad via de secretaris van de Huurdersraad.

Wat doet een Huurdersraad?

Algemeen

De Huurdersraad behartigt de belangen van de huurders van Velison Wonen. De Huurdersraad heeft

  • informatierecht,
  • overlegrecht,
  • adviesrecht en
  • agenderingsrecht.

Informatierecht

De Huurdersraad en bewonerscommissies hebben het recht om informatie van de verhuurder te krijgen over plannen voor het slopen van woningen; het onderhoud van woningen; de huurprijzen.

Overlegrecht

Huurdersraad en bewonerscommissies hebben een overlegrecht. Dit betekent dat zij in bepaalde situaties de verhuurder kunnen vragen met hen te overleggen. Dit overleg kan op verschillende manieren plaatsvinden.

Adviesrecht

De Huurdersraad en bewonerscommissies hebben het adviesrecht. Dit betekent dat zij de verhuurder een schriftelijk advies mogen geven over zijn voorgenomen beleid. Wil de verhuurder afwijken van het advies? Dan moet hij dit binnen 2 weken schriftelijk melden aan de Huurdersraad of bewonerscommissie. Hij geeft daarbij aan waarom hij het advies geheel of gedeeltelijk niet opvolgt.

Agenderingsrecht

Huurdersraad en bewonerscommissies hebben agenderingsrecht. Dit is het recht om onderwerpen op de overlegagenda te zetten.

Kan ik me aanmelden als lid van de Huurdersraad?

Algemeen

Heb je interesse om mee te doen in de Huurdersraad? Neem dan contact op via de secretaris van de Huurdersraad.

Voor welke zaken kan ik als huurder bij de Huurdersraad terecht?

Algemeen

Huurders kunnen voor vragen en advies terecht bij de Huurdersraad. Zij komen op voor de belangen van de individuele huurder.

Hoe vaak overlegt een Huurdersraad met bewoners?

Algemeen

Dit verschilt per organisatie. Er moet minimaal 1 keer per jaar overleg zijn.