Huisbewaring en onderverhuur

Bij huisbewaring laat je tijdelijk iemand anders in je huis wonen. Je geeft jouw huis voor een bepaalde periode in gebruik aan iemand anders. Bijvoorbeeld omdat je op reis gaat, gaat studeren of werken in het buitenland. Omdat je wel weer terugkomt, wil je de huur niet opzeggen. Huisbewaring kan dan een mooie oplossing zijn. We leggen je hier uit hoe huisbewaring werkt.

Huisbewaring en onderverhuur

Toestemming huisbewaring

Voor huisbewaring heb je toestemming nodig van Velison Wonen. Als je zonder toestemming iemand anders in je huis laat wonen is er sprake van onrechtmatig gebruik van je woning.

Uitschrijven bij de gemeente

Als je vanwege huisbewaring tijdelijk je woning door een ander laat bewonen dan moet je je uitschrijven bij de gemeente op het oude adres. Je schrijft je in bij de gemeente op het nieuwe adres. Ook als je in dezelfde gemeente blijft wonen.

 

Wanneer huisbewaring?

Je kunt huisbewaring aanvragen als je jouw sociale huurwoning, vrije sectorwoning of onzelfstandige woonruimte tijdelijk verlaat voor:

  • langdurig verblijf buitenland (reis/werk/studie)
  • langdurige verpleging/verzorging
  • proef samenwonen op adres (max. 1 jaar)
  • remigratie (max. 1 jaar)
  • detentie
  • andere zwaarwegende reden

Lees hieronder ook de voorwaarden voor toestemming huisbewaring.

Huisbewaring en huurtoeslag

Het kan zo zijn dat je door de huisbewaring minder of geen huurtoeslag krijgt. Je moet de huisbewaring melden bij de Belastingdienst.

En de huisbewaarder moet zich inschrijven op het adres. De huisbewaarder heeft geen recht op huurtoeslag.

Huisbewaring kan gevolgen hebben voor andere toeslagen, uitkeringen, belastingen en verzekeringen. We adviseren je om dit op tijd af te stemmen met de betreffende instanties.

Meer over huurtoeslag

Veel gevraagd over Huisbewaring en onderverhuur

Mag ik mijn woning tijdelijk onderverhuren?

Algemeen

Nee, je mag je woning niet onderverhuren. Onderverhuur is niet toegestaan.
Je kunt gebruik maken van de regeling Onder de Pannen. Dit is een legale manier van onderverhuur.
Huurders van een huis van een woningcorporatie die een kamer over hebben, bieden een kamer in hun woning te huur aan.
Mensen die woningzoekend zijn door bijvoorbeeld een scheiding wordt zo de mogelijkheid geboden om een kamer te huren.

Ik wil huisbewaring aanvragen. Hoe vraag ik dat aan bij jullie?

Algemeen

Je kunt contact met ons opnemen met het contactformulier. Geef daarin aan dat je huisbwaarderschap wilt aanvragen. Wij sturen je dan een aanvraagformulier toe. Daarin staat ook welke documenten je hiervoor bij ons moet inleveren.   

Ik heb ruimte over in mijn huis. Mag ik een kamer verhuren?

Algemeen

Voor mensen die in de knel komen omdat ze nergens meer terecht kunnen, heeft gemeente Velsen zich aangesloten bij Onder de Pannen. Een project waar Velsenaren een kamer of verdieping verhuren aan iemand die tijdelijk geen onderkomen heeft. Wil je ook iemand helpen aan onderdak? Kijk dan voor meer informatie of aanmelden op website onder de pannen.

Mag ik mijn woning via AirBNB onderverhuren?

Algemeen

Het is niet toegestaan om je woning via AirBNB onder te verhuren.

Wie zoekt een tijdelijke huurder voor mijn woning bij huisbewaring?

Algemeen

Je moet zelf een tijdelijke huurder zoeken.

Hoe lang mag ik mijn woning aan een huisbewaarder verhuren?

Algemeen

Huisbewaring kan door Velison Wonen worden toegestaan voor een periode van maximaal één jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van nog een jaar. De totale duur van twee jaar mag niet worden overschreden. Voor huisbewaring gelden een aantal voorwaarden. Je hebt ook toestemming nodig van Velison Wonen.

Heb je een kamer over die je wilt verhuren? Dat kan alleen via project Onder de Pannen.
Dit kan voor de tijd van maximaal één jaar.
Je meldt je hiervoor aan via Onder de Pannen.

Kan een onderhuurder medehuurder worden?

Algemeen

Nee, het is niet mogelijk dat de onderhuurder medehuurder wordt.
Onderverhuur is niet toegestaan.

Kan ik me officieel inschrijven op het adres waar ik tijdelijk woon tijdens huisbewaring?

Algemeen

Ja, dat mag. Houd er wel rekening mee dat dit gevolgen kan hebben voor de huurtoeslag. Zie voor meer informatie de site van belastingdienst huurtoeslag.

Heeft onderverhuur invloed op de hoogte van mijn huurtoeslag?

Algemeen

Ja, onderverhuur/huisbewaring kan gevolgen hebben voor de hoogte van je huurtoeslag. Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst op telefoonummer 0800 0543 of kijk op de site belastingdienst huurtoeslag.

Kan de onderhuurder huurtoeslag aanvragen?

Algemeen

Ja, dat kan alleen wanneer onderverhuur geregeld is via Onder de Pannen  Velison Wonen moet hiervoor toestemming hebben gegeven voor onderverhuur.

Wat is het verschil tussen onderverhuur en huisbewaring?

Algemeen

  • Onderverhuur betekent dat je een kamer in de woning waar je zelf woont, verhuurt. Onderverhuur is niet toegestaan. Er bestaat wel een legale mogelijkheid via project Onder de Pannen.
  • Bij huisbewaring laat je tijdelijk iemand in je huis wonen, bijvoorbeeld wanneer je langere tijd op reis gaat of in het buitenland gaat studeren/werken.

Meer over huisbewaring lees je hier voorwaarden huisbewaring.

Wat gebeurt er als er problemen zijn met de onderhuurder?

Algemeen

Onderverhuur is niet toegestaan.Wij bemiddelen niet. Het is je eigen verantwoordelijkheid deze problemen op te lossen. Als de onderhuurder overlast veroorzaakt, spreken wij je daar op aan. Je kunt de onderhuurder erop aanspreken of de onderhuur beëindigen.
Onderverhuur is alleen toegestaan wanneer dit is aangevraagd via Onder de Pannen 

Wat is Onder de Pannen?

Algemeen

Het project Onder de Pannen koppelt mensen in woningnood aan een stadsgenoot met een kamer over. Gemeente Velsen en de Velsense woningcorporaties doen ook mee aan Onder de Pannen. 

Onder de Pannen biedt de mogelijkheid een kamer te verhuren aan een Velsenaar die zijn woning kwijt is geraakt. Bijvoorbeeld door een echtscheiding of een faillissement.

Iedere Velsenaar met een woning kan zich bij de Regenboog Groep aanmelden als verhuurder. Ook als je een sociale huurwoning hebt. Als je een uitkering of toeslagen ontvangt, word je niet gekort. Deelname brengt voordelen met zich mee: de verhuurder verdient wat bij en de huurder kan in alle rust een nieuwe woning zoeken. Kijk voor meer informatie op de website van Onder de Pannen.

.