Huurverhoging

Huurverhoging gaat toch door

De huren van woningcorporaties gaan op 1 juli omhoog. De regering wilde eerst dat de huren dit jaar en volgend jaar niet zouden stijgen. Dat heet huurbevriezing. Maar dat plan gaat niet door. Er is de afgelopen weken veel onduidelijkheid geweest. We snappen dat dit voor huurders vervelend is. Het is niet zo dat woningcorporaties het hun huurders niet gunnen. Hieronder leggen we uit waarom de huurverhoging nodig is. Je nieuwe huurprijs staat in de brief die je in april van ons ontvangen hebt.

Woningcorporaties houden huren laag

Woningcorporaties vragen niet de hoogste huur. Ze letten er juist op dat de huur betaalbaar blijft. De huur bij een woningcorporatie is meestal lager dan bij een commerciële verhuurder.

De afgelopen jaren stegen de huren. Maar de inkomens en uitkeringen stegen meer. Daardoor zijn de meeste huurders nu iedere maand een kleiner deel van hun inkomen kwijt aan de huur. Toch zijn er mensen die moeite hebben om rond te komen en hun huur te betalen. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen te laag is. Daarvoor kunnen zij altijd bij hun woningcorporatie terecht. Samen kijken we welke hulp mogelijk is.

De overheid moet zorgen dat iedereen genoeg inkomen heeft om van te leven. Daarom zijn er bijvoorbeeld de huurtoeslag en de zorgtoeslag. Wij vinden dat de regering mensen met een laag inkomen beter moet helpen. Dat kan bijvoorbeeld door de huurtoeslag te verhogen.

Waar is het geld van de huren voor nodig?

De huren van alle huurders bij elkaar zijn de inkomsten van een woningcorporatie. Daarmee moeten we alles betalen. Corporaties maken geen winst. Corporaties gebruiken dat geld om hun woningen te onderhouden. En om ze energiezuinig te maken. Dan wordt de energierekening voor de bewoners lager. En er moeten de komende jaren veel nieuwe woningen gebouwd worden. Ook dat kost veel geld.

We spraken met de regering af dat de huur iets omhoog mag. Alleen dan hebben we voldoende geld om al deze dingen te doen. Als we dat geld niet hebben, kunnen corporaties de woningnood en de wachtlijsten niet aanpakken. Daarom gaat de huur iets omhoog.

Pak de woningnood aan!

We blijven de politiek oproepen de woningnood echt aan te pakken. Er wachten veel te veel mensen op een huis.

Huurverhoging op 1 juli 2025

Hieronder lees je over de huurverhoging op 1 juli. Je vindt ook informatie hoe je bezwaar kunt maken als je denkt dat de huurverhoging niet klopt. 

 

Huurverhoging 2025

Ieder jaar past Velison op 1 juli de huurprijzen aan. We volgen de regels van de overheid. Deze regels zijn er om te zorgen dat huren betaalbaar blijft, maar ook dat woningcorporaties hun werk kunnen doen. Binnen deze regels mogen woningcorporaties zelf nog keuzes maken. Hoeveel jouw huur omhoog gaat, hangt af van je huurcontract. 

Veel gevraagd over Jaarlijkse huurverhoging

Wanneer wordt de jaarlijkse huurverhoging doorgevoerd?

Algemeen

De huur wordt jaarlijks per 1 juli verhoogd.

Wanneer krijg ik bericht over de jaarlijkse huurverhoging?

Algemeen

Elk jaar voor 1 mei ontvang je de brief met daarin de huurverhoging.

Ik ben het niet eens met de jaarlijkse huurverhoging. Kan ik bezwaar maken?

Algemeen

Je kunt bezwaar maken als je denkt dat de huurverhoging niet klopt. Stuur je bezwaar uiterlijk 30 juni aan ons op. Je kunt daarvoor op deze website gebruiken.    

Op de website van de Huurcommissie lees je meer informatie over wat je kunt doen als je het niet eens bent met de jaarlijkse huurverhoging.

Hoe wordt de hoogte van de jaarlijkse huurverhoging bepaald?

Algemeen

Hiervoor gelden de richtlijnen die de overheid jaarlijks bepaalt. je kunt bijvoorbeeld de site van de Rijksoverheid gebruiken voor de juiste informatie.https://www.rijksoverheid.nl

Mijn huur is door de huurverhoging boven de huurtoeslaggrens gestegen. Heb ik nog recht op huurtoeslag?

Algemeen

Wanneer je al huurtoeslag ontvangt, houd je het recht op huurtoeslag.

Moet ik na de jaarlijkse huurverhoging zelf mijn huurtoeslag wijzigen bij de Belastingdienst?

Algemeen

Wij geven de huurverhoging door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst past je huurtoeslag aan. Wel raden wij je aan om te controleren of dit goed is verwerkt bij de Belastingdienst.

Moet ik na de jaarlijkse huurverhoging zelf de hoogte van mijn huurbetaling aanpassen?

Algemeen

Wel als je zelf de huur overmaakt. Als je de huur betaalt via een betaallink of een automatische incasso, passen wij het bedrag aan.

Mijn puntentelling klopt niet. Wat nu?

Algemeen

Als je denkt dat de puntentelling niet klopt, kun je dit doen:

  1. Doe de huurprijscheck van de Huurcommissie.
  2. Stuur ons de uitslag van de huurprijscheck via het het contactformulier. Vermeld ook je naam, adres en telefoonnummer.
  3. Wij kijken of de punten kloppen. Als het nodig is passen wij het puntenoverzicht van je woning aan.

Gaat mijn huur nu wel of niet omhoog?

Algemeen

Dat weten we nog niet. Als de wet niet verandert, dan gaat jouw huur per 1 juli omhoog. Als de wet wél verandert, dan gaat de huurverhoging voor sociale huurwoningen niet door. Je ontvangt dan opnieuw bericht van ons. Je hoeft hierover dus niet zelf contact met ons op te nemen.