Tuinonderhoud

Je huurt een huis met een tuin van Velison Wonen. Wij hopen dat je daar veel plezier van hebt. Natuurlijk kun je jouw tuin helemaal naar je eigen smaak inrichten. Als huurder heb je wel de verantwoordelijkheid om jouw tuin netjes te onderhouden. Dat geldt voor een achter- zij- en voortuin én voor een erfafscheiding.

Goed verzorgde tuinen

Goed onderhouden tuinen in een buurt geven een prettig gevoel als je door de straat loopt. Belangrijk voor de leefbaarheid in een buurt. 

Schutting en erfafscheiding

Tips voor de tuin

Gratis ophoogzand of hulp nodig bij tuinklussen? Meer weten over het vergroenen van je tuin?  

Lees hier onze tuintips

Barbecue en vuurkorven

Met mooi zomers weer kun je genieten van de lange avonden in de tuin. De barbecues worden dan in veel tuinen of op balkons aangezet. Super gezellig, maar houd wel rekening met de buren.

Barbecues en vuurkorven

Onkruid verwijderen

Het onkruidvrij houden van het zij- en achterpad is moet je als huurder zelf doen. Het is belangrijk dat de gezamenlijke poorten goed toegankelijk zijn én blijven voor iedereen. Zorg dat het onkruid wordt weggehaald. Zo voorkom je gevaarlijke situaties voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn. 

Plantjesactie

Bewoners van Velison kunnen elk jaar in de zomer met hun straat of woongebouw meedoen aan onze plantjesactie. Velison stelt geld beschikbaar voor de aankoop van plantjes als bewoners dat gezamenlijk wilden doen. 

Neem contact op met Velison Wonen voor meer informatie

Groene daken

Platte daken zijn perfect voor de aanleg van een groen dak. Aan de Joke Smitkade in Velserbroek kregen bewoners van zes geschakelde woningen een sedum dak van Velison Wonen.

Bewoonster Marion Nuijen vertelde in ons bewonersmagazine Kom Binnen! hoe zij het effect van de plantjes op het dak tot nu toe ervaart.  

Lees het interview met Marion (pagina 18)

Veel gevraagd over Tuinonderhoud

Wat verwachten jullie van mij voor het onderhoud van mijn tuin?

Algemeen

Wij verwachten dat je je tuin netjes en onkruidvrij houdt. Dit geldt voor de achter- zij- en voortuin.

Waarom moet ik onkruid verwijderen?

Algemeen

Het onkruidvrij houden van het zij- en achterpad moet je als huurder zelf doen. Het is belangrijk dat de gezamenlijke poorten goed toegankelijk zijn en blijven voor iedereen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn.

Wat doen jullie als ik mijn tuin slecht onderhoud?

Algemeen

Als wij een verwaarloosde tuin aantreffen, nemen wij contact op met de bewoner. Wij maken dan afspraken met de bewoner om de tuin op te ruimen. Wij vinden het in ieder geval niet aanvaardbaar als een tuin gebruikt wordt voor opslag van afval. Dat ziet er niet alleen onverzorgd uit, maar vergroot ook de kans op ongedierte. De tuin mag ook niet worden gebruikt voor opslag van oud meubilair of apparatuur en evenmin voor het stallen van een auto of caravan.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet. Waar kan ik dat melden?

Algemeen

Je kunt de verwaarlozing van tuinen bij ons melden via het het contactformulier.

Mag ik mijn tuin bestraten?

Algemeen

Ja, dat mag. Houd er wel rekening mee dat wanneer je gaat verhuizen, de volgende huurder de bestrating misschien niet wil overnemen. In dat geval moet je de aangebrachte bestrating verwijderen.

Ik kan mijn tuin niet meer zelf onderhouden. Wat kan ik doen?

Algemeen

Misschien is er iemand in de familie of een buurman of buurvrouw die kan helpen. Ook kun je terecht bij Wonenplus Velsen. Wonenplus biedt praktische diensten om plezierig zelfstandig te blijven wonen voor mensen van 65 jaar en ouder en mensen met een beperking. Voor meer informatie en contactgegevens verwijzen wij je naar de website van Wonenplus.

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Mag ik dat zelf doen?

Algemeen

Dat ligt eraan. Voor sommige bomen heb je een kapvergunning nodig van de gemeente. Voor sommige bomen krijg je geen toestemming om deze te kappen. Meer informatie vind je

op de website van de gemeente  

.

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Kunnen jullie dit voor mij doen?

Algemeen

Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je tuin. Ook voor het kappen van een boom. Let op: voor sommige bomen heb je een kapvergunning nodig van de gemeente. Neem daarom altijd eerst contact op met de gemeente.

Meer informatie over het kappen van bomen vind je

op de website van de gemeente  

Mag ik een geveltuintje aanleggen?

Algemeen

Wil je een geveltuintje aanleggen? Houd dan rekening met deze spelregels:

  • De geveltuin mag maximaal 30 cm diep zijn (een stoeptegel).
  • Maak een kantopsluiting aan de rand van de geveltuin, zodat de stoep niet verzakt. Gebruik hierbij de verwijderde tegels.
  • Laat minimaal 90 cm vrij om te lopen tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stoep of obstakels als paaltjes. Verwijder ook overhangend groen.
  • Houd openbare verlichting, straatnaambordjes en huisnummerplaatjes vrij van beplanting.
  • Beschadig geen kabels en leidingen.
  • Plaats geen klimplanten tegen de gevel aan.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanleggen en het onderhoud van de geveltuin. Velison Wonen kan de geveltuin opruimen in geval van overlast of verwaarlozing.
  • Als je gaat verhuizen, herstel dan de straat, tenzij de volgende bewoner de tuin overneemt.

Wanneer wordt mijn tuin gesnoeid en het onkruid verwijderd?

Algemeen

Tuinonderhoud valt onder de verantwoordelijkheid van de huurder zelf.
Dit geldt voor de voor-, zij- en achtertuin.
Heb je moeite met het bijhouden van de tuin en ben je ouder dan 65 jaar? Als huurder van Velison Wonen ben je gratis lid van Wonenplus Velsen. Bij Wonenplus werken vrijwilligers die tegen een kleine vergoeding klussen in en om je woning kunnen doen.
Misschien kunnen zij iets voor je betekenen? Wonenplus: 0255-518888 (bereikbaar tussen 10:00 en 13:00)

Welke boom is geschikt voor een kleinere tuin?

Algemeen

Wil je graag een boom in je tuin? Kies dan een boom die geschikt is voor een kleine tuin en die niet hoger wordt dan 6 meter. 6 meter komt ongeveer overeen met de goothoogte van een huis met 2 woonlagen. Plaats de boom op minimaal twee meter van de schutting.  

De volgende soorten zijn prima voor een kleine tuin: Zoete kers (Prunus avium), Vuilboom / Sporkehout (Frangula alnus), Berk (Betula pendula of Betula pubescens), Zwarte els (Alnus glutinosa), Magnolia (Magnolia kobus), Lijsterbes (Sorbus aucuparia), Eénstijlige meidoorn (Crataegus monogyna).

Je kunt ook kiezen voor een bolboom, bijvoorbeeld de acacia of bolcatalpa. Bolbomen worden maximaal 4 meter hoog. Een prima hoogte voor een kleinere tuin!